Sinnabrev til nissefar (oppdatert edition)

Inspirert av de tusen bloggoverskriftene som møtte meg i dag - må jeg bare spre litt kvalme jeg altså.Brev til nissen - 2011:

Kjære nissefar.

I dag når jeg gikk inn på bloggen min, møttes jeg av et tonn med identiske overskrifter. Dyre overskrifter. "Se hva jeg fikk til jul!" - stod det over alt. Nysgjerrigheten tok overhånd, og jeg MÅTTE bare ta en titt innom for å se hva folk hadde klart å få ut av deg, nissefar. 

Jeg må si jeg mister litt respekten for både deg og for julen generelt, hvis du føler det er nødvendig at mer eller mindre alle på listen din skal få nytt kamera, ny iphone, ipad, mac og/eller PC. Folk tar det som den største selvfølgen i verden at det skal ligge gaver for 10-15 000 kroner under treet - og skriver ønskelister som om alt sammen skulle falt ned gratis fra himmelen! Det kan gjerne fremstå som en klisjê, men etter å ha reist mye rundt i verden, føler jeg at jeg faktisk har lov til å trekke en kobling til de fattige barna i Afrika. Du vet, de barna man her i Norge nesten bare snakker om når man skal true sine egne unger til å spise opp grønsakene sine. Man skjønner ikke hva man snakker om rundt det temaet der før man faktisk har vært i Afrika, og sett disse barna i øynene. Barn som skriker av glede hvis de får restene i en pose chips. Eller som griner av glede for en smeltet sjokolade. Barn som er så tynne at man her i Norge ikke kan sammenligne det med noe mennesker  her møter i sine daglige liv.Søt, liten jente i en fattig landsby i Kenya, som fikk klær, leker og til slutt også solbriller :-)


Verdens gladeste lille jente - og en stor en med en kombinasjon av ekstrem sympati, hjelpeløshet og god samvittighet.

Det vil si, vi gjør jo gjerne det. Du skjønner, i den vestlige verden har det blitt mote å være tynn nå. Er man ikke tynn, blir man lett både hengt ut, mobbet og utestengt. Det er noe som har gått helt feil i prioriteringsrekkefølgen når små barn ikke vil spise sjokolade, fordi de er redd for å bli tjukke. Når unger på 10 år ønsker seg moteklær til flere tusen kroner - som ikke finnes behagelige å skvise seg inn i what so ever. Vi har jo stort sett alltid mulighet til å spise det vi vil - når vi vil! Istedenfor klarer samfunnet og vri det hele rundt til at vi - som har maten - skal spise minst mulig, vise mest mulig ribbein og hoftekuler - og skaffe oss farlige mangelsykdommer fordi vi vil være like slanke som modeller med samme bredde på hoftene som en tom konvolutt. Hvorfor kan vi ikke spise det vi trenger - og nyte den velferden vi har mulighet til å nyte? 

Disse menneskene jobber seg nesten ihel - kun for å ha mat nok til å klare seg. Flere drar disse vognene over en mil - og får under 20 kroner for jobben.Når jeg reiser rundt i verden, tør jeg sjeldent eller aldri å fortelle lokale mennesker jeg møter hvordan vi egentlig har det i Norge. Man kan ikke fortelle et menneske som er på randen av sult, at alle i Norge har mat på bordet. At hvis ikke vi har råd til mat og bolig selv, får vi hjelp av staten. At det nesten ikke finnes mennesker over barnestadiet i Norge som ikke har mobiltelefon eller bankkonto. Det er nemlig ikke sånn det er i de fleste andre land - og det er smertefullt å se hvordan familier i slummen i Afrika har det i forhold til oss....

Det jeg lurer på, kjære nissefar, er hvorfor det har blitt slik? At du sender gaver for 10 000 kroner til oss i den vestlige verden som "har alt" vi trenger for å fungere utmerket fint i hverdagen, mens du helt klart glemmer å svinge sleden mot de som virkelig trenger hjelp rundt og kring i verden? De barna som ikke har videospill, designerklær, tver på rommer og et tonn med leker i boden? Hvorfor kan du ikke heller støtte litt opp under de fattige små, som ikke har tak over hodet engang, istedenfor å sende Ipad på Ipad, Iphone på Iphone og Pc på Pc til oss her i vest som har det vi trenger?

Hvorfor har julen blitt en større og gledeligere høytid for butikkeiere, enn for de som faktisk skal feire julen sammen? Hvorfor sendes det reklamer på TV med en super iphone-doc-stasjon alle bare MÅ ha til "usle" 3000 kroner - i tillegg til de syv andre tusenkroners-gjenstandene man bare MÅ ønske seg til jul? Hvorfor koster alle gavene du bruker tusener av kroner på, bare halvparten av summen på prislappen et par dager etter jul, når salget starter?

Kjære nissefar. Jeg sliter litt med å forstå hvorfor julen ikke heller er en høytid som man nyter sammen, og hvor man kan ta vare på hverandre, slappe av sammen, og vise at man er glad i hverandre - istedenfor å bli en krig om hvem som kan tvinge de dyreste og fineste presangene ut av deg? Hvorfor skal folk være så stresset og blakke når julen endelig setter inn, når det egentlig skal være en gledens tid? Senest i dag, stod det i avisen at en gjennomsnittelig nordmann bruker rett under 10 000 kroner på gaver. TI TUSEN KRONER! Hvis ti nordmenn hadde gått inn for å gjøre en forandring i verden, og kun kjøpt små koselige gaver til venner og bekjente i steden for å bruke gigasummer på alt og alle - kunne disse ti nordmennene både fått gaver til seg og sine - og laget en brønn i Afrika som kunne forsynt en landsby med rent drikkevann. Med tanke på at vi er nærmere 5 millioner mennesker her til lands, så... Ja. 

En oppgitt, liten kar - som ikke bryr seg om annet enn mat, vann og kjærlighet...

Så - kjære nissefar. Mitt ønske for julen 2012 - er at du kan få orden på dette. At julen igjen kan bli en høytid for god mat, vennskap, familie og nærhet, istedenfor et eviglangt kjøperaid. At vi som har hus, hjem, mat og familie kan få små, koselige gaver, og at du heller kan bruke dine ressurser på å spare livet til noen av de over 320 barna som dør DAGLIG bare i Somalia. At julen kan bli noe man kan nyte, og være stolt av, istedenfor en grådighetens høytid?


Vennskap og hygge - det er vel bedre enn en Ipad vel?

- Pia - 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Oppdatering 26.12.2011; MÅ bare slenge på et bilde en kompis sendte over - som i og for seg forklarer en god del....
 

33 kommentarer

Tellus

25.des.2011 kl.22:44

Merker jeg blir superstolt av deg når jeg leser dette her. Verden skulle hatt flere som deg <3

Renate

26.des.2011 kl.00:37

Utrolig bra sakt, e ikke no mer å si! ;D

Henriette

26.des.2011 kl.01:10

veldig veldig veldig bra skrevet! folk skriver på bloggen sin bl.a "åh! se hva jeg fikk til jul, en macbook pro".. En av flere slike provoserende overskrifter.

Jeg kjenner jeg blir svært irritert på den norske befolkningen. Greit nok at vi er i toppen når det gjelder rikdom, men at ungdommer på 16 år får gaver til 3-4000 kr til julaften er urimelig.. TENK PÅ UNGENE I U-LAND er setningen vi skulle fått høre flere ganger enn når foreldre skal få barn til å spise grønnsakene sine. ...........

Clickerdog - Alt om hund!

26.des.2011 kl.01:17

Kjempebra skrevet! Jeg er SÅ enig med deg! Vi er ikke den rikeste familien, og det har vært noe snaut med penger denne julen på de fleste, så i år har vi alle fått relativt små julegaver, noe som jeg synes er helt fint! Så kan man heller selv spare til noe dyrere man har lyst på.

Jeg synes ofte at dagens barn og unge ikke skjønner verdien i penger. De skjønner ikke at penger ikke bare faller ned, at de må jobbes for.

Jeg har vært med på å dele ut klær og mat til familier som knapt har tak over hodet. Her i europa. Selv om vi ikke er den rikeste familien, så har vi mer enn nok og vel så det. Og det lærer man å sette pris på, når man ser at andre ikke har noe.

Det er bare tragisk.

Monica

26.des.2011 kl.01:26

Pia du har så rätt så!

Jag stod själv och kliade mig i huvudet över en mamma som hade beslutsångest över vad hennes lilla dotter 10 år skulle tycka om mobiltelefonen som kostade över 5000!!!!!

Om den skulle falla lilla damen på läppen d v s vara ok eller inte! jag skulle än idag aldrig ge en så dyr mobil åt mina barn.....helt sanslöst! Och skulle de få det så skulle det bara vara att tacka och ta emot!

Det ena utesluter ju inte det andra man kan ju även skänka till behövande och köpa julklappar med lite sans! Men det viktigaste får aldrig vara köpandet utan att känna julefrid och umgås med familjen, kanske genom att ta sig en långpromenad med prickarna i skogen:-)

Nancy

26.des.2011 kl.03:23

helt enig! julen har blitt en stor kjøpefest! Det er in å få store dyre gavER under treet. Synest folk skulle tenkt litt mer på tanken enn prislappen når de ga gaver!
veldig bra skrevet, jeg er helt enig!
Bra skrevet, jeg er enig :--D

Aase

26.des.2011 kl.13:07

Du er god å skrive, du Pia. Veldig bra!

Kirsten

26.des.2011 kl.13:19

Jeg ble litt rørt her nå, så bra med unge reflekterte mennesker. De er gull verdt, tusen takk for et tankevekkende innlegg. Og jeg er så enig,håper ditt bidrag får flere til å tenke i samme retning innen 2012:-))

Fortsatt god jul!!

Guro

26.des.2011 kl.16:57

Ikke rart å tenke på at vi to (for noen år siden) hadde en superfin julefeiring sammen! Langt fra griske, utakknemlige nordmenn og en jul som kun dreier seg om hvem som fikk og ga de største og dyreste presangene..

Hva skjedde med nestekjærlighet?

~Elisabeth~Fotoblogg~

26.des.2011 kl.19:48

Sv; Takk ^^ Ja vet..Men så har jeg ikke så bra redigerings program heller xp Tips til et bra et ? :)

Europia

26.des.2011 kl.20:10

Renate: Så bra at du er enig :-)

Europia

26.des.2011 kl.20:12

Henriette: Kunne ikke vært mer enig med deg..! Blir helt kvalm - spesielt når folk drar til med overkskrifter som; "Se FANGSTEN!". Indirekte, for den aldersgruppen som blogger, er det jo et synonym til "Se hvor mye penger jeg klarte og loppe familien min for!"... Er ikke mange som har skrevet mye om julehyggen akkurat..!

Det er så rart når man tenker over det. 200 kroner for de der nede er i en del tilfeller forskjellen på liv eller død. I julerushet her hjemme, er det et mellom-måltid på Mc'en liksom. Sukk...!

Europia

26.des.2011 kl.20:15

Clickerdog: Du har så rett, så rett. Synes din jul høres super ut jeg, selv om ikke dere la igjen hele kredittkort-gjelden under juletreet!

Og at unge i dag ikke skjønner verdien av penger, er det ingen tvil om. Jeg forstod den aldri skikkelig selv heller, før jeg begynte og reise mye rundt i verden. Alle burde fått den opplevelsen... Man blir bedre mennesker av å se hvor galt det KAN gå, selv om det er grusomt hardt og vondt der og da...

...og tenk så koselig det hadde vært? Hvis alle kunne gått en runde slik du har gjort, og levert ut litt klær og mat til de som ikke har det - istedenfor å åpne en gave til seg selv rett etter frokost, lunch og middag? Unger burde lære hvor mye man får tilbake av sånne opplevelser. At det er verdt mer en 7 lekebiler liksom...

Europia

26.des.2011 kl.20:17

Monica: Så bra at du også er enig, kjære Monica :-)

Får helt vondt inni meg av det du skriver - tenk at vi har latt verden bli sånn??? 5000,- er MYE penger, alt for store penger for en telefon til en liten unge!

Du har så rett, så rett. Man kan absolutt gi hverandre gaver som ikke dreper budsjettet, og fremdeles ha en (ekstra!) fantastisk jul! Jeg har prikkeprinsen her, og han er julegave nok for min del :-)

Europia

26.des.2011 kl.20:18

Nancy: Er det ikke grusomt? At man kjøper en 1000% personlighetsløs i-ting til sine barn og nære, og så er man ferdig med det liksom? Det legges jo BARE penger i potten, hvor ble det av kjærligheten og omtanken?! Jeg fikk en flaske vin og en leke til hunden som faktisk varmet nesten mest - at noen tok seg tid til å finne favorittvin og snop til hunden viser jo ren og kjær omtanke!

Europia

26.des.2011 kl.20:18

Marie Hagen: Så braaaa! :-)

Europia

26.des.2011 kl.20:22

Aase: Tusen takk, snille du :-) Dette er noe jeg brenner veldig for, så bokstavene flyr i og for seg ut av tastaturet av seg selv :-) Skulle bare ønske det kunne forandre noe, og at den der nisse-karen kunne få orden på rotet sitt!

Europia

26.des.2011 kl.20:24

Kirsten: Så snill du er, gode Kirsten :-)

Man blir veldig reflektert og "forandret" etter å ha sett de som ikke har det så bra, og det føles veldig feil når ting blir gjort sånn som det gjøres her. Det blir lett både upersonlig, stress og dyrt - istedenfor koselig, avslappende og rørende... I andre land jeg har feiret jul, har de stort sett ikke hatt gaver. De har heller unnet barna en liten sjokolade og en smågod middag - og alle var SÅ glade! Her er det viktigste byttelapper på klærne liksom... Sukk!

Europia

26.des.2011 kl.20:25

Guro: Vi hadde en fantastisk feiring! Vi feiret vel i og for seg heller tequilaens eksistens og godt vennskap - noe som i nyere tid er vel så mye verdt føler jeg!

Nestekjærligheten drunket i teknologien..

Livtina

26.des.2011 kl.21:00

Jeg er selvfølgelig enig i det du skriver, før følte jeg at julen handlet mer om samlingen av venner og familie, mens nå er det mye stress om hva man skal kjøpe til hver enkelt person. Men det er desverre bare slik verden har blitt, MEN.. Det betyr ikke at ALLE er sånn, og å sammenligne den vestlige verden med vår verden blir jo igrunn ganske feil, for hva skulle fattige barn i Afrika gjort med en Iphone uansett? Dessuten, må man ikke kjøpe nøyaktig det folk ønsker seg, men det er lov å komme med ønsker, også er det spennende å se om man får ønske sitt eller ikke. Noen blir jo faktisk sure om de ikke får det, og det er jo kjempeteit, men gjør det virkelig noe om en person ønsker seg et speilreflekskamera til jul f.eks? Og faktisk får det av foreldrene eller noen andre? Er det virkelig et problem? Synes ikke det.

kristine

26.des.2011 kl.22:38

kjempe bra!!!! ikke mer og si om det:)

Europia

26.des.2011 kl.22:48

Livtina: For å begynne med det, så ER jo vår verden den vestlige verden - og det er vel ikke så mye tvil om at det på generell basis er en høyere levestandard her enn det er i de fleste andre deler i verden.

Nå var ikke tanken at alle skulle sende I-tingene sine, kameraene sine, og alle deres andre dyre gaver til de fattige barna i de og de landene akkurat. Tanken var heller at man kan ofre dem en krone eller to, og ikke minst litt respekt, istedenfor å ta til seg absolutt all den materialismen som er en voksende folkesykdom i verden i dag.

5000 kroner, det er nok til å redde mange liv flere u-land det, skal jeg fortelle deg! Istedenfor, er det viktigst for oss at vi jar den aller kuleste telefonen i gaten, selv om den gamle funker akkurat like bra.

Selvfølgelig er det lov til å komme med ønsker, jeg er ingen diktator som sier hva man skal og ikke skal gjøre. Det er mulig jeg er litt idealist, men jeg synes det er ganske ekkelt å be sine foreldre om speilreflekskameraer, i-ting, and so on til jul. Det er gaver som for mange koster nærmere halvparten av lønnen deres! De fleste foreldre vil jo gi barna det de ønsker seg (og det "alle" andre har fått ut av sine foreldre), og ofrer dermed latterlig mye for å oppfylle krav som egentlig er HELT uvesentlige for vårt hverdagslige liv!

Har man foreldre som har råd til dyre gaver og ting, er det da vel så gøy å bli overrasket med den, som det er å "tvinge" det frem? Man skal liksom gi litt tilbake også, og jeg hadde hvertfall ikke hatt råd til å gi mine foreldre gaver som på noen måte kan matche de dyreste juleønskene på markedet nå.

...det er en grunn til at kreditorer og alle som selger ting på kreditt gnir seg i hendene rundt jul. Folk vil så utrolig mye, har ikke råd, og ender istedenfor opp med en tullete gjeld med høy rente. Det skal da ikke være sånn!

Annie

27.des.2011 kl.00:47

Helt enig Pia. Viktig og flott blogg, du er reflektert og har et rikt og godt språk, samt tar du opp et viktig tema :-)

annie

Stian

27.des.2011 kl.01:11

Fint brev Pia og sier meg helt enig.

Jeg skrev faktisk mitt eget brev til julenissen i år og tenkte jeg skulle dele det med deg...

Kjære Julenissen

Jeg skriver dette brevet på baksiden av kredittkortregningen til foreldrene mine fordi de ikke har noe papir i huset.

Jeg har vært en snill gutt dette året. Jeg har jobbet ræva av meg på jobb for å skjule mine underordnedes uerfarenhet. Det er ikke deres feil, men de er alle nye i stillingene deres. Jeg har derfor sett mine kollegaer mer enn mine venner og familie.

Jeg har reist mye i utlandet i år og vært en "grei" gutt hele veien... :D

Til og med tatt vare på ei venninne i Peru. Bare spør venninnene hennes, jeg burde fått en medalje... ;)

Julenissen, du vet jeg ikke har ønsket noenting fra deg siden jeg var 7 år gammel, men jeg tenkte at kanskje dette året kunne være et unntak. Så langt som denne kredittregningen jeg fant på foreldrene mines kjøkken tillater meg, så skal jeg skrive ned min ønskeliste:

Jeg ville elsket et par nye bein. Jeg vet det er vanskelig siden du ikke er Gud, men skader ikke prøve... Fargen på beina er uviktig, bare ikke lilla. Jeg har allerede et par slike... Jeg trenger dem til å bestå befalstesten siden jeg ikke har prioritert trening i det hele tatt i år. Mye fordi jeg ikke har energi igjen etter jobb....

Oi... Og så ønsker jeg meg lange sterke armer som hjelper meg holde ungene unna meg når de starter med sine sedvanlige raserianfall i butikken.

Jeg ønsker en rolig og koselig jul med familien og ikke et helvete

med masing om seperasjoner, barnepass, voksne mennesker som gråter, arveoppgjør, advokater, særeie, skjevfordeling og den slags det har for en vane å bli... Jeg vil heller se nevøen min på 2,5 år ha en bekymringsfri jul med 2 foreldre som klarer å holde sammen uten å krangle. Se overraskelsen hans når han ser julenissen komme på gårdsplassen og den sanne gleden, ikke den påtatte vi voksne har, når han får en pakke av julenissen. Det er ekte julestemning for meg.

Jeg ønsker en jul hvor jeg ikke får dårlig samvittighet fordi foreldrene mine har brukt masse penger på gaver til meg når jeg vet de sliter økonomisk... Det gjør direkte vondt hjerteroten å tenke på det og det gjelder faktisk hele familien.

Jeg ønsker at de få julegavene jeg evnt. får er gjennomtenkte. Ikke flere såkalte praktiske gaver, men noe som betyr noe for meg. Ikke som det pleier å være hvor jeg for eksempel får 5 røykpakker av mormor når jeg sluttet å røyke for 2 år siden... Eller enda mer veggpynt når ingen av dem har sett leiligheten min i Bergen og dermed ikke vet hvordan den ser ut...

Gi meg heller et kort hvor det står at vi tenker på deg, eller at broren min har donert en geit i huttaheiti eller noe lignende. :D

Jeg innser at det kan være litt sent å sende dette brevet og ønske alt dette. Du er jo veldig opptatt rundt denne tiden og har nok massevis av ønsker fra drittunger som ønsker seg alt som Apple klarer å spy ut av de sinnsykt overprisede butikkene sine.

Jeg kommer ikke til å skylde på deg. Det er min feil for å ikke finne tiden til å skrive deg denne ønskelisten. Så, i tilfelle du ikke kan oppfylle mine ønsker kan du i det minste vurdere å gi meg dette? Tid!

?Tid til åspise frokost, pusse tennene mine, dusje og stelle meg om morgenen før jeg må på jobb...

?Tid til å spise måltidene mine når jeg er på jobb. Ikke mer kald mat som kokkene har lagt av i 3 timer i romtemperatur frem til jeg endelig kan spise middagen. Og når vi først er inne på det, kan du sørge for at kokkene faktisk kan lage skikkelig mat? Det ville virkelig hjelpe på min samvittighet siden samvittigheten min sliter med at jeg daglig hamrer inn i hodet på kokkene hvordan de skal lage mat. Jeg er ingen kokk selv, men jeg mener virkelig at maten skal være varm og pannekaker skal IKKE lages med grovt mel.... Dessuten er visse typer fisk ikke definert som mat... La Fisken Leve!

?Tid til å finne meg ei søt, sjarmerende jente å tilbringe fritiden min med når jeg for en gangs skyld ikke er på jobb.

?Tid til å reise mer og oppleve verden for det den er.

Så kjære Julenisse, foreldrene mine romsterer rundt i stuen og jeg må sende dette brevet siden foreldrene mine sikkert leter etter kredittregningen som er skrevet på fremsiden....

Med vennlig hilsen

Stian

P.S. Jeg brukte som sagt kredittregningen til foreldrene mine. Føl deg velkommen til å betale denne om du føler det er en fin gave til dem siden de ikke har råd til det uansett.

På forhånd Tusen hjertlig takk. :D

Ronja Gujord

27.des.2011 kl.17:39

SV: Hmm, får ikke til å kopiere svaret mitt hit til deg jeg så du får nesten sjekke på bloggen min :p haha

Linn

27.des.2011 kl.20:02

Bra skrevet.

Er veldig mye kjøpepress i juletider. Mange som forventer gaver ut av dimensjoner under juletreet.

Barnehagen til min datter oppfordret barna å finne en leke de hadde, som de skulle pakke inn og gi til frelsesarmeen som igjen skulle g til de som ikke hadde råd til julegave til sine små.. Min datter kom ikke med 1 leke, men hele 4...flere lå for tur..hun ville så gjerne gi til de som ikke var like heldig som henne.

Vi har ikke verdens beste økonomi, men er heldig å ha ei datter som stråler som ei sol for de enkle ting. Men om vi så skulle unne noe spesielt til henne til jul så vil jeg hun skal få lov til å være glad og stolt over det hun fikk og ikke gremme seg fordi det finnes folk i verden som sulter.

Vi synes det er viktig at vår datter tenker på at det finnes andre som ikke er like heldig som henne, også å det å sette pris på de enkle ting. Hun setter mer pris på leker som hun har arvet enn nye, hun stråler når hun kan gi arve klær og leker videre. Hun tviholder ikke på leker som hun har mistet interessen for, hun sier selv at andre kan heller leke med de.

Men det å kunne være glad og stolt over en leke eller tøy hun har fått til jul eller bursdag, kanskje stolt vise frem og skryte litt..ja, det unner vi henne. Når hun ellers i året tenker så mye på andre mennesker rundt seg.

Ikke ta alle under en kam..

emelie & berit

28.des.2011 kl.11:31

fint sagt och jag kan bara instämma!

Europia

03.jan.2012 kl.20:13

emelie & berit: Takk takk :-) SintePia, haha!

Europia

03.jan.2012 kl.20:19

Stian: ...jeg kan ikke annet enn å le høyt! Du er ikke tam!

Europia

03.jan.2012 kl.20:20

Annie: Digger deg!

Europia

03.jan.2012 kl.20:32

Linn: Men det er jo sånn det skal være!! Jeg mener ikke at man IKKE skal gi gaver, eller at man ikke skal bruke en krone på julen på den måten, jeg mener at din datter er et prakteksempel! Man skal bli glade for det man får, selv om det ikke er ting til tusener av kroner. Ja, man skal gi hverandre gaver - men personlige gaver som viser at man bryr seg (gavekort på senteret er liksom ikke så personlig at det gjør noe)!

Alle er på ingen måte tatt under en kam, men dette ER et stort problem i Norge i dag... Bare se på køen (og prisene) i butikkene før jul!

Skriv en ny kommentar

hits