Peruuuvian adventure 2011

Joda, som lovet kommer det her en kjapp oppsummering fra mitt fantastiske eventyr i Peru i sommer! Det var regelrett HELT utrolig, og jeg har sjeldent møtt så masse fantastiske folk, og hatt det så utrolig gøy noe sted i verden!

Vel, for å begynne med begynnelsen - så landet vi i hovedstaden Lima etter en latterlig lang tortur-aktig flytur. Å sitte kubb i ro på fly og flyplasser i ca. et døgn er vel ikke akkurat noe så mange synes er kult - men jeg tør nesten å banne på at jeg hater det flere hakk mer enn alle andre. Herreguuuuud så kjedelig!

Vel fremme fikk vi putlet oss til hotellet vårt, og allerede dagen derpå begynte opplevelsene for fullt!


Nydelige Lima på kveldstid.

Vel, som mange sikkert vet - så er Peru et veldig katolsk land. Troen deres er veldig sterk, og kirker og kors var det absolutt ikke noen som helst form for mangel på! Maken til byggverk er det ikke ofte man ser altså. Enorme, fantastiske bygg, fulle av gull og andre staselige greier! Helt sprøtt - spesielt med tanke hvor ekstremt mye fattigdom det er blandt de nærmere 30 millioner innbyggerne.


Alteret i katedralen på Plaza Del Armas.


...det var så storslagent at selv jeg - som ikke finnes troende - ble litt matt i knærne. Helt utrolig! 


Et av de "gamle" altrene, som da altså var byttet ut. De byttet titt og ofte, og alle altrene som hadde vært brukt, stod i egne rom inni katedralene. Sprøtt!


Aaaaah - LIK! Det var vel det vi så mest nedi der... Lik og kirker var liksom ooover alt! Hodeskaller ble brukt som kunst på både museer og i kirker, og i det hele tatt var det omtrent overflod av dem! I katakombene hadde de såpass mye som 10-15 meter med folks beinrester stablet oppå hverandre - sinnsykt. Helt sprøtt.


Mr. Jensen, Nilsen, Hansen og Ola Nordmann? Kanskje?


Den gamle pavens gullstol. 


Et par av pavene som har vært opp igjennom tiden.

Så - etter å ha sett ørten katakomber, katedraler, store bygg, smale gater og x-antall Mc Donalds'er - så ble det en herlig visitt i zoooooooooen! Jeg er BESATT av zooer, og tror jeg har besøkt en zoo eller et akvarium i absolutt alle land jeg har vært i. Høydepunkt!


Søøøøteste "lille" Paddington Grizzlybjørn ;-)


Paddington. Han ligner jo faktisk! Haha!


Løøøvepaps!


It's hard to be king... ;-)


Sinnapuser er kule puser. Seriøst!


<3


De har virkelig tennene i orden, disse Peru-pusene altså. 


En drøm gikk i oppfyllelse for min del her. Jeg har ALLTID drømt om å få se en hvit tiger - og jammen fikk jeg ikke se både gul og hvit SAMMEN! Var helt overlegent!


<3 <3 <3
Pumapus! 


Det jeg anser som verdens helt uten tvil vakreste vesen - en jaguaaaaaaaaaaaaaaaar! <3 <3


...hadde tennene i orden denne her også...Nyyyyyyydelige papegøyer! Jeg elsker disse her altså, supervakre!


En supersøt hjort, som var kjempekosete og likte å bli klødd i trynet. Seeee de øynene da! *sukk*


Giraffen Laffen :-)


Vampyr-due? Noe sånt? ;-)


Søteste lille Herr Nilson!


En grevling-sak tror jeg?
Aaaah... Kunne blitt i de zooene for alltid!Vel, etter å siklet på alle de fantastiske dyrene, gikk turen igjen til Lima sentrum.


Parlamentet. Hver eneste dag kl. 12 hadde de TV-overført vaktbytte, med OL i korps og musikk og greier. Kule ting!

Sååååå ble det en tur til en vannpark litt utenfor sentrum. Jeg var i kjent stil mest mulig negativ, og synes det hørtes kjedeligst i verden ut. Vel, (heldigvis) viste det seg at jeg tok veldig, veldig feil. Det var faktisk dritkult!
Et helt utrolig show - råkult! Sååååå begynte selve rundturen i Peru da, etter et par dager i Lima. Gruppen vår viste seg å være helt og holdent fantastisk, og vi satt kurs mot stopp 1 på turen - Paracas! Det var da altså en gammel fiskerby langt uti gokk, med så mange pelikaner at de var umulig å telle. Fuglelivet generelt var faktisk helt vannvittig!


Fargene på sanden var regelrett utrolig nydelige. 
Fugler - over alt!
Med tanke på hvor mye fugl og fisk som var over alt, hadde ikke selene akkurat matmangel. De stresset minst mulig, og tok fotograferende turister med den største ro! 


Fugler. MASSE fugler.


Etter å ha tilbrakt en flott dag i Paracas, gikk turen til Nasca dagen derpå. Jeg tok en liten joggetur alene, og det var jammen litt av en opplevelse! Tror ikke det er helt normalt at turister stikker på joggetur alene, så det ble en del store øyne kan man si...!


Nok en gang var landskapet helt fantastisk. Fargene var nydelige!

Så gikk turen til en gammel kirkegård. Jeg så for meg at vi skulle se på masse kjedelige kors, men nok en gang (heldigvis igjen!) tok jeg veldig feil. Det var nemlig ikke snakk om kister her nei - her var det mumifiserte 500 år gamle lik som møtte oss! De fleste var helt hele, med både tenner og hår intakt! Utrolig spesielt å vandre rundt på en sånn kirkegård, promise!
Mumifisert liten unge...


...som var tilnærmet lik hel! Se tærne og neglene da! Sinnsykt å tenke på at dette her var levende for et par hundre år siden...


Han her hadde for sikkerhets skyld øyet på plass enda. Helt sinnsykt!
...ikke det verste stedet i verden å tilbringe sin tid i evigheten på. 


 Etter å ha tittet på døde mennesker i et par timer, var det på tide å fristre skjebnen og se om vi kanskje var på vei i samme retning....

...neida. Men vi konkluderte altså med at det sikkert var en kjempeide å fly et lite småfly for å se på noen antikke tegninger i sanden. Optimisten i meg slo nok en gang til, og jeg var fristet til å henge meg i flaggstangen istedenfor å gjennomføre... Dog roet nervene seg når vi satt oss ned og tok en øl sammen med piloten (!), og vi kom oss relativt snart på vingene.
Hva vi skulle se. Jeg trodde altså det var snakk om noen teite små tegninger i sanden, men (som vanlig) tok jeg en liten tanke feil...


....for det vi skulle se var nemlig flere hundre meter store tegninger på en steinmark. Hvordan de er laget, er det absolutt ikke en kjeft i verden som har forstått hittil... Det er helt sprøtt at det er mulig - og spesielt sinnsykt er det hva symbolene viser!


En 300 meter lang - HELT bein - trekant. Hvordan laget man dette for tusen år siden?


En astronaut. Nok en gang - how? For tusen år siden hadde ikke akkurat Laika og Armstrong spasert på månen liksom...


"Hunden"


"Apen"


"Kolibri"


"Edderkopp"


"Papegøye"


"Hånd og tre". I midten kan man se observarsjonstårnet - som da ruver 50 meter over bakken og er svææært. Bare for å sette disse søte, "små" tegningene litt i perspektiv...

En fantastisk opplevelse å ha sett, og jeg kommer aldri i mitt liv til å slutte å lure på hvordan i all verden de ble til. Helt utrolig!Så gikk turen mot Colca Canyon, og vi måtte på veien over et fjellpass på ca. 5000 moh! Sinnsykt, så høyt er ikke vi stakkars Bergensere vant til nei...!


Colca er blandt annet berømt for sine helt utrolig kule kondorer - i tillegg til å være verdens dypeste dal (over 4000 meter dyp enkelte steder).  
En liten, søt falk som rotet seg inn i kondor-showet ;-)


...var ikke akkurat sky de kondorene altså! De fløy ikke mer enn et par meter fra masse turister! En helt vannvittig opplevelse!


Dalen var helt fantastisk laget til enkelte steder. Her hadde det vært dyrket frukter og ting i maaaaaange år... Se platåene da - regner ikke med de var enkle å få til!


En supersøt dame i dalen, som stolt viste frem både ørnen og lamaen sin :-)


En helt nydelig liten innsjø på ca. 5000 meters høyde. Kaldeste stedet jeg har vært i mitt liv!Sååå gikk turen til den verdensberømte Lake Titicaca, og den fantastiske byen Puno! Her hadde vi det regelrett fantastisk gøy, og gjorde masse kule sprell. Hele gruppen dro for eksempel på en liiten svipptur innom en karaokebar, og jeg kan ikke si annet enn at jeg tror aldri de har sett maken til sinnsyke mennesker altså! Vi satt hele stedet på hodet, og hadde det så gøy at det absolutt aldri kan glemmes! 


Solnedgang over Lake Titicaca. Nydelig!


Guiden og jeg, kledd i tradisjonelle øy-beboer klær. Jeg var mer lykkelig sist jeg gikk på trynet av en hest, enn det jeg var i disse klærne. No kidding.

Natten ble tilbrakt hos en lokal, utelukkende spansktalende familie. Det var akkurat som å være våken i et mareritt! De skjønte ikke en dritt av hva vi ville frem til, det haglet og regnet som bare faen, de hadde ikke innlagt strøm eller vann, og på generell basis var det helt grusomt. Dog overlevde vi - og jeg har konkludert med at det var mitt første og siste "homestay". Vi skal jammen være glad vi bor som vi bor her i landet altså!

Så besøkte vi en gruppe med flytende øyer uti sjøen der. De var helt utrolig bygger, fra en slags jord de stakkars menneskene gikk flere mil opp i skogen for å hente. Så la de strå over hele greien, laget stråhus, og slik bodde det 5-6 familier på hver øy. De fløt rundt deler av året, mens de "ankret" på vinterstid for å unngå kulde og sjø. Utrolig!


En miniversjon av oppbyggingen av øyene.


En av de mange øyene. Sinnsykt stilig!


Hver øy hadde sin egen svinekule "turistbåt". Helt utrolig at man kan lage sånt med bare hendene!

Så - etter over to uker på tur, begynte det som skulle være et av turens høydepunkter. Vi skulle nemlig gå den verdensberømte Inca-trailen. En 4 dagers tur, i alskens mulig terreng, for å komme frem til et av verdens 7 undre; nemlig Machu Picchu.

Turen begynte med at vi fikk verdens helt utvilsomt verste guide. Vi begynte vel egentlig å krangle lenge før vi hadde kommet oss avgårde, så akkurat det kunne gjerne gått litt bedre. Men turen generelt var helt nydelig! Dog ble 4 dager litt i lengste laget for min del. Etappene ble for korte, og det ble veldig mye dødtid på leirplassene for oss som gikk litt fort. Teltene var drittkalde, og i det hele tatt frister det lite med gjentagelse... 


Naturen var det ikke noe å si på her heller - regelrett vakkert!


Et av verdens undre - Machu Picchu. Hvordan inkaene har bygget dette, det er det heller ikke en kjeft på jorden som forstår - meg inkludert. Helt spinnvilt!


Nydelige Machu Picchu - badet i sollys!

Etter 4 dagers vandring, 2000 høydemetre, nærmere 5 mil og diverse andre prøvelser, var det helt fantastisk å komme tilbake til sivilisasjonen i Cuzco. En helt fantastisk by, som absolutt alle burde sett en gang i livet! Er ikke mange byer som ligger høyere - 3200 moh er litt det altså! 


Katedralen i Cuzco. Den lå midt på et kjempekoselig torg - som vi hadde masse mest gøy på! Det var nemlig omgitt av... Av.... Av barer? WOPIDOOO!


.... kunne ikke vært mer enig. Viva el Peru! <3
 Og så ble det siste etappe på turen - nemlig en svipptur (på 3 dager) inn i Amazonas-jungelen. 


The Amazon River - et eventyr!

Jungelturen var kul den, men dyrelivet var ikke helt som jeg hadde håpt og drømt om. Jeg trodde det skulle være litt mer som Kenya, med masse dyr over alt. Her måtte man lete mye mer. Vi så en del kaimaner, noen kjempeforvokste hamstre, et tonn med skilpadder, og en del deilige (not) edderkopper og aper. Og så så vi ca. 8 millioner trær, 28 millioner mygg, ekkelt mange liter vann, og latterlig mange flasker tequila for å glemme alt det andre.. ;-)


En liten "kompis" vi møtte i skogen. Eller, evt. en dritekkel kjempetarantell... Alt ettersom.


En bananaspider - INNI den pittelille jollen vi satt i. Ååå, glemte jeg å nevne at vi var omgitt av pirajaer? Vel, vi var det. Ååå, den var forøvrig giftig. En herlig avslutning på turen ;-)
 Nå ble dette en veldig kort oppsummering av turen - men regner med at veldig få har interesse av 800 bilder og 24 A4-sider med tekst og opplevelser fra reisen ;-) Gruppen var fantastisk, turen var fantastisk, landet var råkult, og i det hele tatt er dette en tur jeg absolutt aldri i mitt liv kommer til å glemme! Jeg har gjort ting jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre, jeg har fått venner jeg absolutt aldri vil miste, og jeg sitter på opplevelser som kan få meg til å smile selv på de mørkeste drittdager! En helt - helt - helt utrolig reise, som jeg er sjeleglad og stolt over å ha vært på :-)

...og verdens største takk sendes til besteste, søteste Marte - som passet Euro mens jeg levde livet :-) Er ikke noe i verden som er bedre enn å kunne reise på langtur uten å bekymre seg for barnet en eneste dag - umulig å få takket nok for det. HERLIG!

Stikkord:

20 kommentarer

gretehm

26.aug.2011 kl.21:18

kjempebra blogg!!

stå på! ^^

Tellus

26.aug.2011 kl.22:12

ååååh,jeg er sååå misunnelig:D og syns bildene er helt heerlige!

aasemh

26.aug.2011 kl.22:30

Så utrolig kult! Jeg kjenner at jeg er innmari sjalu langt inni ryggmargen! Takk for at du delte opplevelsene og bildene:)

lwee

26.aug.2011 kl.22:49

Kult! :)

Lola Pagola

27.aug.2011 kl.11:17

Ja det må jeg si, du har hatt en fantastisk reise!

De mumiegreiene der var dritekle, og det er din skyld om jeg får mareritt i natt!

Utrolige bilder, utrolige steder, jeg MÅ dit en gang altså!

Kjempefint innlegg!

Ronja Gujord

27.aug.2011 kl.14:14

SV: Haha, godt å høre! Jeg er også en impulsperson og liker det egentlig ganske godt, gjør jo livet mer spennende! Tar en dag om gangen og har aldri likt å planlegge egentlig, foruten sesongen, men det er jo fordi det er viktig hvis ikke tjener vi jo ikke penger! Nødpass kommer man seg ikke til USA med så jeg må bare dra hjem og få fiksa det ;D
Den turen så forresten heeeeeelt fantastisk ut! Misunnelig!!! :D

stine brown

27.aug.2011 kl.17:29

Se ut som du har kost deg massse ! Herregud så flink du er til å ta bilder, misunner deg !

Europia

04.sep.2011 kl.19:16

stine brown: Tusen takk! :-) Hadde en kjempetur, var virkelig fantastisk kjekt! Sitter igjen med et tonn med opplevelser og erfaringer - dritgøy!

Europia

04.sep.2011 kl.19:18

Ronja Gujord: Æsj, leste i dag at det ikke ble noen tur på deg :-( Nitrist! Men husk at det finnes mange andre fantastiske steder i verden uten sånne idiotiske regler! Kan gjerne hjelpe dere med en tur til Kenya f.eks, det er et land som er fantastisk å se for alle som liker eventyr - og ikke minst dyr! :-D

Europia

04.sep.2011 kl.19:18

Lola Pagola: Ja fy flate, turen var helt og holdent fantastisk! Skulle gjerne tatt samme turen TI ganger til! :-D

Mumiene var DRITKULE - jeg vet at du likte dem litt.. ;-)

...og du? Skal du dit - ja da er jeg med!

Europia

04.sep.2011 kl.19:19

lwee: Takk takk!

Europia

04.sep.2011 kl.19:19

aasemh: Turen var helt fantastisk, du må ta deg en runde selv! Send prikkebarna hit, og kom deg på tur! :-D

Europia

04.sep.2011 kl.19:19

Tellus: Tusen takk, bildekompliment fra deg varmer alltid - o' du magiske!

Europia

04.sep.2011 kl.19:20

gretehm: Takker og bukker! :-)

✿ Sheltiedagboka ✿

05.sep.2011 kl.23:13

wooooooooooooooow for en tur du har hatt! Shit man, jeg vil og! Virkelig morro å lese og se bildene dine fra turen! Hva salgs tur var du på egentlig, var det egen-ferie, eller no arrangerte greier eller hva? Ble litt frista kan du si! ;)

Europia

08.sep.2011 kl.22:51

Sheltiedagboka : Åååååååååååååååååååå det var så utrolig fantastisk svinekult at du vil ikke tro det, og jeg kan ikke anbefale det nok!

Reiste med Gap adventures (http://www.gapadventures.com)på en 3 ukers tur gjennom hele landet. Var en helt fantastisk opplevelse, og jeg skal reise med dem maaange ganger til før kisten tar meg! Bare pakk baggen, skaff hundevakt og kom deg avgårde, sverger på at du ikke kommer til å angre! :-D

✿ Sheltiedagboka ✿

08.sep.2011 kl.23:08

åh misunnelig..... MEn det må jo ha kosta flesk?..

Europia

08.sep.2011 kl.23:38

Sheltiedagboka : Eeehm... Nja? Var dyrt, men var absolutt ikke urimelig altså. Betalte vel rett under 2000 euro for selve GAP-reisen (alt inkludert), og så kom jo flybilletter til og fra Lima (og noen ekstra dager vi valgte å ta) i tillegg. Men GAP sine reiser er helt seriøst veldig grei pris på altså, det er ikke overpriset på noen måte... Hadde man gjort det selv, hadde det med garanti kostet det dobbelte!

Men at man regner 30K på en sånn tur? Jessings.

Heidi

09.sep.2011 kl.11:57

Det må ha vært en sykt spennende og fin opplevelse.

Har alltid hatt en drøm om Peru selv.

Kanskje en gang i fremtiden.

Europia

17.sep.2011 kl.19:09

Heidi: Jaaa, det var dritkult! Rett og slett! Anbefaler det på det absolutt varmeste! Du må få tatt deg en tur altså, jeg ble så proppfull av spennende opplevelser og inntrykk at det er vanskelig å forklare med ord! :-) Fantastisk land, som er proppfullt med kultur og eventyr!

Skriv en ny kommentar

hits